dimarts, 22 de maig del 2012

Valencià al bany maria

Jesús Puig
Levante EMV, 22/05/2012

Potser jo no entenga el virtuosisme romàntic de Vivaldi o no sàpia descriure la força expressiva d´un Van Gogh, però sé perfectament que la Conselleria d´Educació ha posat el valencià al bany maria. Política dissenyada per l´inefable Alejandro Font de Mora (i Turón, perquè se´n recorden també de sa mare) i seguida pels seus successors. Bàsicament consisteix en postergar el valencià mitjançant l´estratègia de la gradualitat, és a dir, actuant a poc a poc contra tot allò que el potencia: ara suprimint ajudes, ara llevant assessors didàctics, ara no autoritzant nous programes d´ensenyament en valencià, ara impedint la continuïtat de les línies en valencià de Primària a Secundària... Tot un seguit d´actuacions graduals que s´han aplicat al llarg dels darrers cursos, i que haurien provocat una forta reacció si s´hagueren adoptat d´una sola vegada.

Així, doncs, la salut del valencià és cada curs més problemàtica. Tot i que les Trobades d´Escoles desperten una certa eufòria, l´optimisme resulta un miratge atès el deteriorament gradual a què el valencià és sotmès. Aparentment gaudeix de bona salut; com aquell malalt que té bon aspecte, menja, beu i passeja, però cada dia que passa la malaltia progressa. I així van: desmuntant el sistema educatiu en valencià. Saben perfectament el que fan. Substitució lingüística per la via lenta a fi que resulte imperceptible i que la gent ho accepte amb resignació i fins i tot amb indiferència. Tant és així que hui tenim més de 125.000 xiquets que volen €i no poden€ estudiar en la nostra llengua. Si com diu un proverbi oriental un viatge de mil milles comença amb el primer pas, el PP n´ha donat ja uns quants.

Per tant, el bany maria representa la tècnica culinària que els gourmets de la conselleria apliquen al valencià com a llengua vehicular. Quant al valencià com assignatura, al bany maria també, fins que esdevinga matèria maria en la cassola plurilingüe, on la calor directa la rep només el recipient on bullen el castellà i l´anglès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada