diumenge, 13 de novembre del 2011

Urbà Lozano, tercer escriptor d’Alginet que guanya el Premi de Novel.la Ciutat d’Alzira, ell amb “La trampa del desig”

Riberaexpress, 12/11/2011

L’escriptor Urbà Lozano és el guanyador del XXIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb La trampa del desig. El XVII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a José María Seguí per Biotecnologia al menú. Manual de supervivència en el debat transgènic. El XIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta ha correspost a El somni d’una pàtria de paraules, de Josep Piera, mentre que el VI Premi de Poesia Ibn Jafadja l’ha guanyat Berna Blanch amb Pol·len. Tal com ja es va fer públic, el VI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ha sigut per a Paco Romeu amb Iceberg, mentre que Joan Tortajada ha quedat finalista d’aquest guardó amb Trepes!. Raquel Ricart ha rebut el XVI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per A les mars perdudes, i Juan Emilio Gumbau, autor d’El viatge de Lluna a les muntanyes, ha estat guardonat amb el XVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diferents modalitats han recollit, esta nit, l’estatueta dissenyada per l’artista Manuel Boix

Els guanyadors de les 7 modalitats dels Ciutat d'Alzira en el tradicional sopar de lliurament dels premis. L’acte ha estat presentat per l’actor Àlex Gadea, amb l’acompanyament musical de València Hot Five, i hi han assistit més de 700 persones, entre les quals figurava una gran representació del món de la política, la cultura, l’educació i l’economia, que fa que any rere any es consolide el prestigi dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Hi han estat presents autoritats, líders polítics i representants dels principals sindicats i del moviment Escola Valenciana. Entre ells han assistit la Delegada del Govern, Ana Botella, la Directora General de Patrimoni, Marta Alonso, el Vicerrector de la Univrsitat de València, Antonio Ariño, el vicepresident de la Fundació Bnacaixa, Joaquín Azagra, la vicepresidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Marta Hernandis, el director de la UNED Alzira-València, Javier Paniagua i el president de l’Acadèmica Valenciana de la Llengua, Manuel Pérez. El regidor de Cultura, Carlos Correal, va llegir el discurs de l’alcaldessa, Elena Bastidas, ausent per una indisposició.

A aquesta edició, s’havien presentat un total de 135 originals, i els guanyadors es repartiran una dotació global de 82.000 €.

El XXIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament d’aquesta localitat, ha correspost a La trampa del desig, d’Urbà Lozano. Daniel i Mirsada coincideixen en un embús de trànsit. Vénen de mons ben diferents i tenen un passat convuls: Daniel estudià medicina i va entrar en política per a prosperar més i més ràpid; Mirsada és una refugiada bosniana que es va escapar de la brutalitat de la guerra que desintegrà Iugoslàvia. L’atzar entrellaça les vides dels dos protagonistes i els submergeix en una relació de convivència estranya. Una novel·la sobre el desig que ens desvela els anhels més profunds que tots covem al nostre interior.

Urbà Lozano (Alginet, 1967) ha publicat obres com ara Plagis (Premi Ciutat de València) o Femení singular (Premi Vila de Teulada) i ha participat en obres col·lectives com Dotze bitlles i un bitllot o Subsòl, com a membre del col·lectiu Unai Siset. És el tercer autor d’Alginet que guanya este guardó, anteriorment ho aconseguiren, Josep Lozano i Alan Greus.

Biotecnologia al menú. Manual de supervivència en el debat transgènic, de José María Seguí, és l’obra guardonada amb el XVII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 18.000 € per la Universitat de València. Aquesta obra analitza el debat europeu al voltant dels transgènics, i valora els aspectes científics, polítics, sociològics, psicològics i comunicatius d’aquesta controvèrsia. L’obra es proposa donar informació científica a la societat perquè puga decidir sobre les bondats i els perills dels transgènics.

José María Seguí (València, 1969) és doctor en Ciències Biològiques. Actualment és professor del Departament de Biotecnologia a la Universitat Politècnica de València. Ha publicat articles en revistes científiques i va guanyar el premi Prismas Casa de las Ciencias al millor text inèdit de divulgació científica.

El jurat del XIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que la Mancomunitat de la Ribera Alta dota amb 10.000 €– ha distingit El somni d’una pàtria de paraules, de Josep Piera. Aquesta obra és una biografia novel·lada de Teodor Llorente que vol traure del que anomena «l’Alzheimer valencià» qui va ser el poeta i el personatge més rellevant de tot el nostre segle xix. La seua obra i la seua vida, revisades i rellegides ara, permeten veure la idea en què va creure: fer renàixer un món d’emocions vindicant la llengua i la cultura històriques dels valencians. Josep Piera (Beniopa, 1947) és autor d’una llarga llista de títols en poesia i en prosa. Com a prosista, ha publicat diaris, llibres de viatges, biografies i memòries.

El VI Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 6.000 € per la UNED– ha sigut per a Berna Blanch per Pol·len. Aquest és un poemari sentit i fet en llargues caminades per la nostra geografia, una reflexió sobre la condició humana a través de la contemplació del paisatge. Berna Blanch (Catarroja, 1971) ha rebut nombrosos guardons literaris en l’àmbit poètic i ha publicat llibres com La llum antiga, Incorpòria, El tacte del reflex i Espiga.

Narrativa juvenil i infantil i teatre

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2011 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el VI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XVI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El VI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca –dotat amb 8.000 € per l’Ajuntament d’Alzira– ha sigut per a Iceberg, de Paco Romeu. Es tracta d’una comèdia dramàtica que comença amb un inexplicable assassinat ocorregut el 2009, encara que el cos principal de l’obra ens situa en una nit d’abril quinze anys abans, quan una confusió trivial, l’alcohol, les drogues i l’herència emocional dels personatges acaben desencadenant una vertiginosa caiguda als inferns. Paco Romeu (València, 1967) ha rebut diferents premis en certàmens de narrativa breu i ha fet de guionista. Com a dramaturg, ha escrit diverses obres per a l’Escola Municipal de Teatre de Picassent.

El jurat va distingir també com a finalista Trepes!, de Joan Tortajada, que mostra la lluita de poder i ambició de cinc directius d’una empresa per assolir el càrrec de director general. Joan Tortajada forma part de la companyia amateur de teatre de l’Escola Pia de Barcelona, la qual dirigeix actualment. A més, ha escrit obres teatrals, obres musicals, guions de telecomèdia i guions de curtmetratges.

El veredicte del XVI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic el 4 de novembre. A les mars perdudes, de Raquel Ricart, va obtenir el Premi Bancaixa que l’Obra Social d’aquesta entitat patrocina amb 18.000 €. Es tracta d’una aventura d’estiu, el viatge interior d’una adolescent, un riu d’hormones capaç de provocar mareig a un transatlàntic i amb un món interior com una cova plena de tresors. Fa tres anys, el pare d’Alícia passa una temporada amb ella i tot es congria per tal que els personatges es reconcilien amb els propis sentiments i amb les pròpies vides. Raquel Ricart (Bétera, 1962) és autora d’una novel·la negra i dues novel·les juvenils. Amb Les ratlles de la vida, va guanyar el Premi Andròmina de Narrativa i el Premi de la Crítica.

Juan Emilio Gumbau ha sigut l’autor guardonat amb el XVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 4.000 €. La seua obra, El viatge de Lluna a les muntanyes, és la història d’una xiqueta lògica i molt madura que haurà d’encetar un viatge sorprenent i enriquidor a la recerca dels seus pares perduts. Al llarg del camí es trobarà amb situacions absurdes i personatges sorprenents que la xiqueta, amb la seua presència, canviarà de manera inesperada. Juan Emilio Gumbau (Borriana, 1970) compagina l’ensenyament amb la creació d’històries per al públic infantil i juvenil. Ha publicat quatre obres de narrativa, a més de diversos contes i un llibre de viatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada