dimarts, 1 de novembre del 2011

La nostra llengua, un imperatiu per a RTVV

Tot i que la televisió autonòmica va sorgir per a potenciar la nostra identitat cultural i lingüística, Canal 9 no ofereix els continguts en valencià que caldria. Divendres, el Síndic de Greuges recordava a López Jaraba l'obligació d'augmentar l'oferta en valencià, mentre aquest es justificava en la presència de població castellanoparlant.

ISMAEL MARCO. L'Informatiu, 31 octubre 2011   

En 1989, va nàixer Canal 9. Com totes les televisions autonòmiques, el seu objectiu era clar: potenciar i fomentar la identitat cultural i lingüística de les nostres terres. Però vint-i-dos anys després, el desig de recerca d'un mitjà en la nostra pròpia llengua, sembla estar molt lluny de la realitat i més pròxim a un somni utòpic. Divendres, el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, reiterava a la direcció general de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) l'obligació d'intensificar la seua programació en valencià. A més, Cholbi suggeria al seu màxim responsable, José López Jaraba, que realitze totes les mesures necessàries per a augmentar progressivament la programació en valencià, segons la disponibilitat pressupostària de l'ens.

La resposta de López Jaraba no es va fer esperar. RTVV manifestava que promou el foment de la llengua i la cultura valencianes en quasi tota la programació. Des de la corporació, es deia que els seus canals de televisió s'emeten “24 hores majoritàriament en valencià” i que Ràdio 9 i Sí Radio emeten íntegrament en valencià. Aquest fet contrasta amb el que poden vore tots els valencians en connectar qualsevol dels canals autonòmics. Al mateix temps, López Jaraba justifica la programació “puntual” en castellà per la presència de població castellanoparlant a la nostra autonomia.

En aquest sentit, el representant d'Esquerra Unida en el Consell d'Administració de RTVV, Guillermo Sampedro, va demanar dissabte a López Jaraba que “augmente immediatament la programació en valencià, tal com reclama el Síndic”. “Resulta lamentable que fins i tot el Síndic de Greuges haja de reclamar la presència del valencià a Canal 9, quan la cadena va nàixer precisament per a fomentar l'ús de la llengua”, va exposar Sampedro. Així doncs, va assenyalar que l'augment del valencià a la televisió autonòmica “és una obligació i no un suggeriment”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada