dilluns, 26 de setembre del 2011

Escola Valenciana denuncia una estratègia de bloqueig de l'ensenyament en valencià

Per primera vegada des de 1983 el percentatge de la matrícula d'ensenyament en valencià no ha augmentat sinó que disminueix del 29% al 28%. La xifra constrasta amb el manteniment de la demanda i respon a una estratègia impulsada els últims anys per la Conselleria d'Educació basada en l'eliminació i denegació d'obertura de noves línies, la supressió de la figura d'assesor de valencià, l'eliminació de les reunions informatives als pares i mares i la suspensió de la campanya de difusió. Escola Valenciana denuncia que en el present curs dels 2.582 centres públics i privats només 1.081 ofereixen ensenyament en valencià, només un 41'8%.

"La Conselleria d'Educació imposa l'ensenyament vehicular en castellà en quasi el 60% de centres valencians, i això ho fa sabent que el programa educatiu en castellà genera alumnes monolingües", ha destacat Escola Valenciana. L'entitat cívica ha fet públic hui que el curs 2011-12 és el primer des de l'aprovació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià en què el tant per cent de la matrícula d'ensenyament en valencià no ha crescut, passant del 29 al 28%. L'ensenyament en valencià havia crescut en els darrers 28 anys entre el 3 i el 15% anual, una xifra que estava molt per baix encara de la demanada.

La xifra d'alumnes matriculats (infantil, primària, secundària) és de 784.191 alumnes, dels quals 222.907 estudien en valencià, un 28% del total. El curs passat la xifra d'alumnes matriculats en valencià era d'un 29%, 222.236 de 764.972 en total. Tot i que ha augmentat la xifra total d'alumnes en valencià el percentatge és menor per primera vegada.

Escola Valenciana denuncia que aquestes xifres responen a una campanya organitzada de l'administració educativa basada en l'eliminació i denegació d'obertura de noves línies, la supressió de la figura d'assesor de valencià, l'eliminació de les reunions informatives als pares i mares i la suspensió de la campanya de difusió de la matriculació.

Segons l'estudi que Escola Valenciana va realitzar el curs 2009-10 en 270 centres educatius de poblacions de més de 40.000 habitants, allà on es pot triar valencià o castellà més del 50% de famílies trien l'opció de valencià. Però el fet és que només el 41,8% de centres, 1.081, oferten ensenyament en valencià.

La xifra de l'estudi permet fer una estimació del que passaria si als 2.582 centres públics i privats s'oferira la matriculació en valencià i si es respectara la petició en primera instància dels pares que la demanen. En aquest cas la xifra de matriculats en valencià podria fins i tot doblar-se.

"Les xifres de matriculació demostren que no es respecta el dret dels pares a matricular en valencià els seus fills com marca la llei. Això respon a una estratègia d'entorpiment institucional que crea una discriminació envers la nostra llengua i un frau de llei", afirma Escola Valenciana. "Mentre es parla públicament de plurilingüisme per darrere s'ofeguen els programes que millors resultats donen en coneixement de llengües, que són els que tenen el valencià com a llengua vehicular".

"Exigim que es deixen de boicotejar els processos d'obertura de noves línies en valencià i que es recupere el procés informatiu dirigit als pares. No es cobreix la demanda de matriculació en valencià i l'administració ha de donar resposta enlloc de perpetuar la discriminació".

L'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana tramita cada any centenars de queixes per no respectar el dret dels pares a matricular els seus fills en valencià.

ALTRES NOTÍCIES D'INTERÉS

Centres educatius valencians lideraran un projecte TIC de gestió per a l’excel·lència educativa. Devedeteca Núm.2
Perquè les pel·lícules també parlen en valencià

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada