divendres, 1 d’octubre del 2010

ESCOLA VALENCIANA OXIGENA LA CELEBRACIÓ DEL 9 D’OCTUBRE AMB LA FESTA PEL VALENCIÀ

Diego Gómez, president d’Escola Valenciana: “La Festa pel Valencià serà un acte multitudinari que exemplificarà el civisme dels valencians i les valencianes que volem visualitzar, en aquesta data tan significativa, la nostra estima pel valencià, el nostre esforç per normalitzar la llengua des de les comarques i la nostra demanda als representants polítics de mesures que impulsen polítiques reals i efectives per potenciar socialment el nostre tret d’identitat més important”

ESCOLA VALENCIANA OXIGENA LA CELEBRACIÓ DEL 9 D’OCTUBRE AMB LA FESTA PEL VALENCIÀ

Escola Valenciana ha presentat hui en roda de premsa al Consell Valencià de Cultura la Festa pel Valencià. Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana ha estat acompanyat per l’artista Manuel Boix, un nom de capçalera de l’art valencià, que ha col•laborat estretament amb l’entitat amb la creació de l’escultura “La clau que obri tots els panys”; Xavi Sarrià, líder del grup de música Obrint Pas, referent de la música feta en la nostra llengua, que oferirà un concert especial el 9 d’octubre en el marc de la festa; Isabel Ríos, experta en la didàctica de la llengua i la literatura i membre del Consell Valencià de Cultura; i Jesús Huguet, secretari de la institució que ha acollit la presentació de la Festa pel Valencià, com a mostra del seu recolzament a aquesta iniciativa d’Escola Valenciana.

Escola Valenciana preveu reunir el pròxim 9 d’octubre al passeig Marítim de València milers de persones vingudes de totes les comarques valencianes per participar a la Festa pel Valencià, un acte lúdic i reivindicatiu per dignificar el valencià. Segons Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana: “aquest acte està concebut com una macrotrobada de centres d’ensenyament en valencià de tot el País, que reunirà gent des de el Ports fins a les Valls del Vinalopó, en un únic espai per dignificar el nostre tret d’identitat més important, per demostrar que som molts els ciutadans que volem que el valencià siga respectat i tinga l’impuls institucional que li correspon per tal d’aconseguir normalitzar-lo a tots els àmbits d’ús i garantir el nostre dret a viure en la nostra llengua”.

La Festa pel Valencià té un doble vessant. D’una banda, pretén ser l’acte de cloenda de les celebracions dels 25 anys de les primeres Trobades d’Escoles en Valencià, unes celebracions que s’iniciaren el passat mes de febrer amb la Nit d’Escola Valenciana i continuaren amb les Trobades d’Escoles en Valencià durant tota la primavera amb 23 festes per la llengua fetes arreu de les nostres comarques sota el lema “Tu tens la clau” amb més de 200.000 assistents: “la Festa pel Valencià és un homenatge a tota la ciutadania valenciana que durant 25 anys ha estat participant en les nostres Trobades, un homenatge a tots els xiquets, xiquetes, joves, pares, mares, professorat i ciutadans que tenen la clau del futur de la nostra llengua, que volen més ensenyament en valencià, més música en valencià, més oferta d’oci en valencià, més atenció pública en valencià i més mitjans de comunicació en valencià. És una fórmula festiva , capaç de sumar el sentiment de molts valencians i valencianes més enllà de colors polítics i ideologies, un sentiment bàsic, la voluntat de viure en la nostra llengua”, ha explicat Àngel Martí.

D’altra banda, des d’Escola Valenciana s’ha volgut realitzar aquest acte commemoratiu en el context del 9 d’octubre per oxigenar i per reviscolar des de la base social aquesta data històrica amb una sèrie d’activitats que reforcen el nostre tret d’identitat més valuós: “perquè el valencià, ens obri les portes a una forma de ser, a un bagatge cultural i social, a unes tradicions, que ens enriqueixen com a poble i ens situen al món com a poble”, ha explicat Martí.

Des de l’entitat es considera que la Festa pel Valencià és també una resposta a les diferents estratègies de la política lingüística del govern valencià, que des de la primavera passada ha intensificat diverses actuacions per intentar excloure i marginar la nostra llengua pròpia: “aquesta festa és la primera mesura de resposta social a la negativa de l’administració valenciana a què tot l’alumnat valencià domine les dues llengües oficials per igual, al retalls en les ja irrisòries subvencions que es donaven a les associacions que promouen la nostra llengua en les seus activitats, a la nul•la promoció del valencià en els diferents àmbits, a l’aprovació d’una Llei de la Funció Pública sense requisit lingüístic o al salvatge retall d’ajudes al doblatge en valencià”, ha argumentat el gerent d’Escola Valenciana.

Escola Valenciana ha tornat a evidenciar en carn pròpia, una vegada més, la censura de l’administració valenciana a un acte per promoure el valencià com és la Festa pel Valencià, en aquest cas concret l’obstacle ha estat imposat per l’ajuntament de València: “Fa mesos que l’entitat va sol•licitar al consistori la possibilitat de realitzar aquest acte en l’Albereda de València, un lloc cèntric i fàcilment accessible. A una setmana de la celebració encara no s’ha rebut cap contestació. És per això que hem optat per triar el passeig Marítim, un espai més allunyat, però que mira a la mar i que li dóna rellevància a un barri que cal salvar de les grues com és el Cabanyal “, ha afirmat Martí.

“La clau que obri tots els panys”, punt central de la Festa pel Valencià

L'activitat de capçalera de la Festa pel Valencià és la participació dels centres d’ensenyament en valencià en un monument creat per un pintor i escultor, que basa bona part de la seua obra en la recuperació plàstica dels moments i personatges clau de la nostra història com és l'artista de renom internacional, Manuel Boix.

L'alumnat de cada centre educatiu de totes les comarques valencianes dipositarà en la base de vidre de l'escultura el seu "Llibre de les claus". Cada Llibre conté materials que en aquest moment està treballant l'alumnat de cada centre, uns materials en forma d'escrits, dibuixos, fotografies, etc, on es treballa el valor del valencià, relacionat amb altres valors bàsics com són la sostenibilitat, la pau o la interculturalitat.

Segons Diego Gómez, president d'Escola Valenciana, "el monument prendrà vida el 9 d'octubre a la Festa pel Valencià , quan cada centre diposite en l'escultura el seu llibre de valors-claus relacionats amb la nostra llengua, perquè ells i elles són el nostre futur, xiquets, xiquetes i joves que creuen que la nostra llengua és un signe d'identitat que cal estimar i normalitzar".

L'Escultura, que medirà 3 metres d’altura, es basa en el bust gegant d'un infant en bronze obert per la meitat. Enmig hi ha una clau. El cap se sosté sobre una gran base de vidre transparent. La forma del cap recorda un llibre obert i el títol fa referència a un poemari de Vicent Andrés Estellés. Juga amb el significat de la clau, fent referència al lema de les Trobades 2010 i al llibre-cervell com a contenidor de les claus-valors que es fomenten i s'aprenen als centres d'ensenyament en valencià.

Des de les 10 fins a les 15 hores cada escola i cada institut del País Valencià que participarà en aquesta activitat el 9 d'octubre dipositarà el seu Llibre de les claus per la ranura on es veu la clau roja que ha creat Manuel Boix. Els llibres aniran caiguen a la base de vidre i serà així com l'escultura s'impregnarà de color, de propostes i continguts que li conferiran multitud de significats relacionats amb el valencià. "Serà com una performance creativa que servirà per completar aquest monument de Manuel Boix, un artista que des del primer moment es va il•lusionar amb aquesta idea i al qual li estem molt agraïts per haver participat tan activament en aquest acte que considerem d'una importància simbòlica i històrica inqüestionable", assegura pel president d'Escola Valenciana.

El destí final de l'escultura, després de què l’alumnat òmpliga de llibres la base de vidre el 9 d’octubre, serà la nova Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat d'Alacant.

Concert Especial d’Obrint Pas, puntal nocturne i cloenda de la festa

Tant el grup Obrint Pas com la professora Isabel Ríos, foren guardonats per les seues trajectòries d’impuls del valencià en la VII Nit d’Escola Valenciana, l’acte en què s’iniciaren les celebracions dels 25 anys de Trobades d’Escoles en Valencià. Isabel Ríos, com a membre del Consell valencià de Cultura i impulsora de l’ensenyament en valencià a les comarques de Castelló ha fet un balanç sobre l’important i fonamental procés de normalització de la llengua fet des de les escoles durant aquests anys.

Per la seua banda Xavi Sarrià, una persona que va estudiar en valencià i que lidera el grup de música en valencià més important en aquests moments ha mostrat la seua adhesió a la Festa pel Valencià. Quan caiga la nit del 9 d’octubre l’escenari de la festa serà tot seu i Obrint Pas oferirà un concert d’entrada lliure que reserva una sorpresa molt especial per als assistents, una sopresa servirà de colofó de la celebració dels 25 anys de Trobades d’Escoles en valencià.

Tallers infantils, fira d’entitats i actuacions

Durant tot el matí els assistents a la Festa pel Valencià podran gaudir de més d’un centenar de tallers infantils preparats per centres educatius de totes les comarques i associacions que han volgut participar en l’acte. Simultàniament s’aniran succeint més 11 actuacions a l’escenari central i diversos espectacles organitzats per correfocs i grups de dansa amenitzaran la Festa a peu de carrer.

PROGRAMA COMPLET DE LA FESTA PEL VALENCIÀ

9 D’OCTUBRE – PASSEIG MARÍTIM DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA

De 10:00 a 15:00 hores

Monument commemoratiu: LA CLAU QUE OBRI TOTS ELS PANYS

Durant tot el matí, els xiquets, xiquetes, pares, mares i docents de cada centre educatiu que haja participat en la realització del "Llibre de la clau" aniran dipositant-lo en l'escultura “La clau que obri tots els panys”, creada per l’artista Manuel boix.

Actuacions a l’escenari

Durant tot el matí se succeiran diferents actuacions de grups de xiquets i xiquetes vinculats a centres educatius o a associacions comarcals presentats per Pep Castellano, Cantó Nieto, Iolanda Muñoz i Enric Esteve. Podreu veure la Coral del Micalet, que estrenarà el poemari de Marc Granell, el Grup Trobada, Àlvar Carpi, Paco Muñoz amb una coral de 250 alumnes de Torrent, Marcel el Marcià i moltes més actuacions musicals i sorpreses d'escoles valencianes d'arreu de les comarques.

Tallers infantils

Centres educatius participants a les Trobades 2010, duran a la Festa pel Valencià els tallers que han preparat a la seua Trobada comarcal. Així mateix, també muntaran tallers per als xiquets i xiquetes associacions culturals i universitats.

Fira d'Entitats

Entitats civiques i culturals, així com el món editorial., tindran un espai per a informar sobre les seues activitats.

Dinar

De 21:30 a 00:00 hores

Concert d’Obrint Pas

El grup Obrint Pas, farà un concert especial amb diverses sorpreses que tancaran la Festa pel Valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada