dijous, 27 de maig del 2010

El riu Xúquer també és el nostre patrimoni

El proper dissabte, 29 de maig, a les 18 h, se celebra a Sueca una manifestació en defensa del riu Xúquer. Esta manifestació és una rèplica de la manifestació que es féu a la mateixa ciutat, ara fa cinc anys. En la manifestació de 2005, es protestava per les intencions de desviar l'aigua del Xúquer per satisfer les necessitats no agrícoles de les comarques del sud alacantí, sinó per destinar-la als grans projectes d'urbanització especulativa que tantes conseqüències desastroses ha ocasionat en esclatar la bombolla de la rajola. Després d'esta última manifestació, que fou multitudinària, la receptivitat de l'administració central estatal va canviar, a pesar que hi havia foscos interessos econòmics i polítics que insistien a omplir-se les butxaques i a fer demagògia barata amb la supervivència del Xúquer. Però les coses no han anat com s'esperava i ara, cinc anys més tard, el nostre riu i la comarca de la Ribera necessiten que eixim al carrer per reivindicar i denunciar que

El Xúquer no té un cabdal ecològic mínim declarat.

El pla de conca, que en regularia usos i abusos, està paralitzat.

Segueix sent sobreexplotat l’aqüífer de la Manxa Oriental i, allà on el riu guanyava aigua, ara en perd, perquè la capa freàtica d’aquest aqüífer no fa més que minvar. Tot i això, l’aqüífer no es declara sobreexplotat.

A més d’açò, el canal Xúquer-Túria en pren bona quantitat d’aigua i, mentre els habitants del cap i casal en tenen de qualitat sense saber-ho, a alguns pobles de les Riberes l’aigua va tan carregada de nitrats que no es pot ni beure de l’aixeta.

El riu segueix estant brut a la seua part baixa i caldria netejar-lo per fer-lo més apte per al gaudiment i la vida


Per estes raons, la Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera dóna suport a la convocatòria de Xúquer viu i vos anima a participar en esta manifestació que pretén contestar als qui creuen que poden llançar a perdre l'espina dorsal de la Ribera, el Xúquer, jugar amb el futur mediambiental de la comarca i, fins i tot, subhastar a la baixa la salut i el benestar dels riberencs i riberenques.

Nosaltres, la Coordinadora, hi participarem amb una pancarta pròpia. Vos convidem a acompanyar-nos i a expressar públicament i amb contundència la vostra protesta per la situació actual del riu Xúquer.

                        Benifaió, 26 de maig de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada