divendres, 30 d’abril del 2010

Valoració de la 25ena Trobada de Manuel

La Trobada que se celebrà a Manuel el passat diumenge 25 d'abril ha estat una Trobada memorable, extraordinària. No és un tòpic, no. Fou memorable perquè reclamava la memòria històrica de les vint-i-cinc Trobades anteriors, que confirmen un grau alt de consolidació dels programes d'ensenyament en valencià a la Ribera i un nivell elevat de consciència cívica i política cap a la dignificació de l'ús del valencià més enllà de les parets de les aules. Fou extraordinària també perquè significa un punt d'inflexió del model de Trobades, que a partir de la de Manuel, aspiren a ser més transversals, amb una oferta més global, més espills de realitats socials, culturals, educatives, més obertes al batec dels col·lectius socials riberencs. I també més assumibles per totes les poblacions riberenques, més personalitzades.

En un dels comunicats de premsa ja ho alertàvem. Preteníem ser l'expressió de l'energia, creativa i regeneradora, dels centres educatius, però també necessitàvem crear una sinergia amb totes aquelles entitats que lluiten, dia a dia, per un projecte social que aspire a millorar la comarca des de múltiples perspectives (des de l'ecologia, des de la creació musical, des de la producció cultural i artística, des de la praxis política...), sempre en valencià.

En eixes coordenades es fonamenta el punt d'inflexió de les Trobades i de la pròpia Coordinadora de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera, la qual necessita la vostra col·laboració, el vostre impuls, la vostra complicitat i, pot ser, que pugueu dedicar uns pocs minuts a la setmana a difondre l'esperit de les Trobades al vostre centre educatiu, al vostre entorn laboral, familiar i quotidià. La consigna és volem viure en valencià, sense complexos. Poseu-vos en contacte amb la Coordinadora, fem pinya, embrutem-nos les sabates amb la pols del camí. Perquè cadascú de nosaltres té la clau que obri tots els panys.

En esta Trobada de Manuel hi ha hagut de tot un poc. Hi ha hagut, com ja hi estem acostumats, tallers, animació de carrer, actuacions en directe a l'entaulat, música en valencià, esports d'exhibició i alternatius, llibret de Trobada, cercavila cívica, exposicions... Més d'un centenar d'entitats -entre col·lectius, centres educatius i organitzacions- participaren el dia de la Trobada, enmig d'una atmosfera festiva i atapeïda d'experiències i d'emocions. Com emocionant fou l'homenatge realitzat a Josep Lluís Bausset, el qual va rebre el guardó de la Coordinadora que li fou lliurat pel Genovés en persona. Per això, la Coordinadora vol fer arribar el seu agraïment a totes i a tots els qui vau fer possible que es duguera a terme la 25ena edició de la Trobada de la Ribera, pel vostre compromís sense defalliment, per la vostra fidelitat sense excuses i per la vostra complicitat a prova de crisis.

La part innovadora de la 25ena Trobada va consistir en el Vine-te'n amb bici a la Trobada, que ha comptat amb la col·laboració del col·lectiu La Ribera en Bici,  la projecció dels curtmetratges premiats al Festival Mira'm de Sueca Televisió, la I Mostra de Monòlegs en Valencià, la II Jornada Gastronòmica Més a gust en Valencià, la presentació d'un llibre sobre la subcomarca de Castelló-L'Ènova, el magazín de ràdio en directe el dia de la Trobada de Ràdio Salines, les visites guiades pel poble de Manuel, el concurs de fotografia Busquen les 3 millors fotos de la Trobada... i totes aquelles activitats que han realitzat les entitats socials i culturals de Manuel i de les poblacions veïnes.

Com vau tindre ocasió de veure el 25 d'abril, la Trobada de Manuel pegava un esclafit de gent, de música, festa, rialles i animació. Sense entrar en la guerra de xifres, calculem que la quantitat de visitants de la Trobada estaria entre 20.000 i 25.000 persones, una bona part de les quals enganxaren les activitats de matí i vesprada per assistir a l'acte de cloenda, que va estar amenitzada amb una gran mestria per la música i les cançons de Dani Miquel.

                                Benifaió, 30 d'abril de 2010 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada