dilluns, 22 de febrer del 2010

Dissabte 20 se celebrà la 7ena Nit d'Escola Valenciana a Castelló de la Plana

Obrint Pas, el Betlem de la Pigà i la professora Isabel Ríos van ser els guardonats en l’acte que se celebrà al Paranimf de la UJI amb un espectacle de Xarxa Teatre i que també va servir per presentar el calendari de trobades que enguany arriba al seu primer quart de segle.

La raó de ser de la Nit d’Escola Valenciana és la presentació de la imatge i el lema de les Trobades d’Escoles en Valencià i el lliurament dels guardons de l’entitat. Enguany se celebra el 25é aniversari de les primeres Trobades d’Escoles en Valencià, unes festes per la llengua que a hores d’ara atrauen cada primavera més de 200.000 assistents al llarg de les comarques valencianes.

Segons Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, “aquesta Nit és molt significativa perquè arranquen així les celebracions dels 25 anys de Trobades i hem volgut celebrar-la a la capital de la Plana perquè a les comarques de Castelló s’ha apostat fermament per l’ensenyament en valencià des de fa 25 anys i perquè la gent d’ací és un referent en l’ús de la nostra llengua“.

El Paranimf de la UJI és un espai que reuneix totes les condicions tècniques necessàries per a acollir l’espectacle que ha preparat Xarxa Teatre per a l’ocasió. Segons Leandre Escamilla, responsable de Xarxa Teatre, “hem fet una adaptació del Tombatossals en consonància amb el significat d’Escola Valenciana com a referent de la normalització de la nostra llengua” i continua, “l’espectacle funciona com a element vertebrador que inclou el lliurament de guardons de la Nit i alguns audiovisuals de la pròpia entitat”.

Natxo Badenes, vicepresident d’Escola Valenciana i responsable dels Col•lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, explica que volen que l’acte estiga farcit “d’elements genuïnament castellonencs, i per això de seguida pensaren en proposar-li a la companya Xarxa Teatre que s’encarregara de l’espectacle, prenent elements de la mitologia de la fundació la ciutat com és el Tombatossals“.

A la Nit d’Escola Valenciana assisteixen representants institucionals, culturals i polítics valencians entre els quals ja han confirmat l’assistència diversos rectors de les universitats valencianes, alcaldes d’ajuntaments on se celebren Trobades, representants d’entitats que donen suport i col•laboren amb Escola Valenciana i personalitats com el dissenyador Xavier Mariscal, que crea la imatge de les Festes per la Llengua des de fa 15 anys.

Els guardons d’Escola Valenciana estan dissenyats pel prestigiós escultor valencià Andreu Alfaro, que els va anomenar “Intentant la Llibertat”. Ell mateix va estar homenatjar per Escola Valenciana fa uns anys, igual com entitats com el Club de Bàsquet València o Albena Teatre i Conta Conta Produccions per impulsar l’ús de la nostra llengua en els seus respectius àmbits d’actuació. Enguany es lliuraran tres guardons, i Natxo Badenes ha explicat quines han estat les raons de l’entitat per les quals s’ha triat al grup de música Obrint Pas, la professora i membre del Consell Valencià de Cultura Isabel Ríos i el Betlem de la Pigà:

Guardó a l’Ús Social de Valencià: Obrint Pas

“Obrint Pas exemplifica l’èxit i el treball ben fet de joves compromesos amb la nostra llengua i que s’han convertit en l’avantguarda de la música en valencià. La capacitat de reunir milers de joves en concerts, els missatges dels seus temes i el fet haver-se convertit en símbols de la flama dels joves valencians que defensen una cultura, una llengua i un País, fan dels integrants d’aquest grup de música de gran èxit el referent de la generació que ha estudiat en valencià i que viu en valencià“.

Guardó a la Trajectòria Individual: Isabel Ríos

“Des de feia temps que la nostra entitat volia agrair a Isabel el seu mestratge en matèria de formació del professorat en la didàctica de la llengua i la literatura, la seua implicació continuada en projectes d’Escola Valenciana i el treball que està realitzant en matèria de plurilingüisme i en el marc del Consell Valencià de Cultura. Per això la Nit que celebrem a Castelló era el marc idoni per a visualitzar aquest reconeixement, ja que ella és, a més, una ciutadana de la capital de la Plana“.

Guardó Extraordinari: Betlem de la Pigà.

“El Betlem de la Pigà és un referent cultural no només de la ciutat de Castelló, és una representació que ens pertanys a tota la ciutadania valenciana, ja que reprodueix, en valencià, la nostra forma de viure de fa més d’un segle i el floklore a través de la música i els balls. A més, l’associació ha sabut implicar més de 250 persones de tots els àmbits i colors polítics de Castelló que pertanyen a grups de danses, dolçainers, associacions culturals i festives, que fan del Betlem de la Pigà un llegat cultural que Escola Valenciana vol potenciar i donar a conéixer a la resta de les nostres comarques atorgant-li aquest guardó“.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada